Magdalena Ciaszczyk

Cukrzyca

 Magdalena Ciaszczyk

Szukasz pomocy w 
CUKRZYCY?

Magdalena Ciaszczyk

 Dieta w cukrzycy

 

Co to jest cukrzyca?


Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna przebiegająca z podwyższonym poziomem glukozy we krwi.

Wśród czynników odgrywających istotną rolę w powstawaniu choroby należy wyróżnić przede wszystkim wysokie spożycie produktów wysokoprzetworzonych bogatych w cukry proste i tłuszcze nasycone (np. słodycze i żywność typu fast-food), prowadzące do powstawania nadwagi lub otyłości, czyli przyczyn ściśle powiązanych z opornością tkanek na insulinę i wahaniami glukozy we krwi. 

Kolejną przyczyną nadwagi i zaburzeń wrażliwości tkanek na insulinę jest zbyt niska aktywność fizyczna, która odgrywa ważną rolę w leczeniu i prewencji cukrzycy, umożliwiając zrzucenie zbędnych kilogramów, a przede wszystkim przyczyniając się do poprawy insulinowrażliwości. Nie bez znaczenia są także niedobory witaminy D i magnezu.

 

 Na co zwracać uwagę?

 

  • Nie podjadaj nic pomiędzy posiłkami! Unikaj także popijania słodzonych napojów, kawy z mlekiem czy innych przekąsek.

  • Wybieraj przetwory z mąk razowych, im wyższy numer przemiału mąki w przetworach, tym lepiej.

  • Pamiętaj o regularnej aktywności ruchowej. Trening niewątpliwie wpływa pozytywnie na wrażliwość insulinową tkanek. Zarówno ćwiczenia aerobowe, jak i oporowe mogą wywoływać poprawę regulacji glikemii.

  • Zadbaj o sen i regenerację. 7-8 godzin snu na dobę wpływa pozytywnie na wrażliwość insulinową i kontrolę apetytu.

  • Do posiłków dodaj warzywa, będące źródłem błonnika pokarmowego, który pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi.

  • Produkty skrobiowe gotuj krótko, al dente, unikaj rozgotowania i rozdrabniania np. do formy puree. Schłodź produkty skrobiowe (ryż, kaszę, makaron) na dzień przed spożyciem w lodówce - obniży to indeks produktów poprzez zamianę skrobi w nich zawartej na skrobię oporną.

  • Wybieraj mniej dojrzałe owoce - np. zielone banany zamiast tych przejrzałych i nie spożywaj ich samodzielnie.

  • Unikaj posiłków skomponowanych z udziałem samych węglowodanów np. ryż/kasza z owocami oraz takich, gdzie przeważa chude białko np. gotowany filet kurczaka z warzywami. Najlepiej, aby posiłki były zbilansowane i zawierały za równo węglowodany (najlepiej złożone, o niskim IG), białka i tłuszcze oraz błonnik pokarmowy.

  • Unikaj przetworzonej żywności w formie sproszkowanej, rozpuszczalnej, płynnej, papkowatej - tyczy się to koktajli instant, zupek, sosów, odzywek białkowych ale także soków i musów owocowych - produkty tego rodzaju błyskawicznie trafiają do krwioobiegu co powoduje szybki wzrost glukozy we krwi.

  • Podczas komponowania posiłków bazuj na produktach z niskim indeksem glikemicznym.

  • Staraj się unikać dodatkowych stresorów i redukuj przyczyny stresu. Zwiększony poziom hormonu stresu - kortyzolu zarówno w przypadku zaburzeń związanych ze snem, jak i przewlekłym stresem przyczynia się do zaburzeń gospodarki węglowodanowej.

POKAŻ