Szukasz pomocy w
ZABURZENIACH LIPIDOWYCH?
Zaburzenia lipidowe występują, gdy poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi przekracza dozwolone wartości. W przypadku zawyżonego poziomu cholesterolu mówimy o hipercholesterolemi. Kiedy przekroczona jest norma triglicerydów mamy do czynienia z triglicerydemią. W sytuacji kiedy podwyższone są normy obydwu lipidów mamy do czynienia z hiperlidemią mieszaną. Zawyżony poziom lipidów we krwi prowadzić może do zachorowań na miażdżycę, zawałów, choroby niedokrwiennej serca.
Zwiększona zawartość cholesterolu frakcji LDL - występuje najczęściej u osób, które spożywają nadmierne ilości produktów bogatych w tłuszcze zwierzęce. Dostarczają one nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol pokarmowy, które negatywnie mogą wpływać na wyniki cholesterolu we krwi. Ze zwiększonym poziomem triglicerydów natomiast mamy do czynienia najczęściej u osób otyłych, stosujących wysokoenergetyczną dietę charakteryzującą się wysoką podażą cukru, żywności przetworzonej oraz alkoholu.
Podstawą leczenia w zaburzeniach lipidowych jest obniżenie masy ciała u osób, które borykają się z nadwagą czy otyłością, zastosowanie odpowiedniej diety (dieta hipolipemiczna) oraz wdrożenie planu aktywności fizycznej. Zadaniem diety hipolipemicznej, jest obniżenie poziomu lipidów we krwi. W diecie tej zaleca się ograniczenie spożycia tłuszczów bogatych w nasycone kawasy tłuszczowe i cholesterol. Zalecane są natomiast wielo- i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom LDL w surowicy. W zaburzeniach lipidowych zastosowanie powinny mieć: olej rzepakowy czy oliwa z oliwek, mające pozytywny wpływ na poziom HDL potocznie nazywanego dobrym cholesterolem, zmniejszają one natomiast poziom LDL - czyli złego cholesterolu. Zwrócić należy jednak uwagę, aby spożycie tych tłuszczów nie przekraczało 300mg/dobę.
W diecie u osób z zaburzeniami lipidowymi ogromną rolę spełnia również błonnik pokarmowy, który wspomaga wydalanie nadmiaru tłuszczu z organizmu. Ponadto dieta powinna zawierać witaminy: E, C, beta-karoten, które mają działanie antyoksydacyjne i zapobiegają utlenianiu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Natomiast z codziennego jadłospisu powinno się wyeliminować cukry proste.
Staraj się, aby Twoja dieta zawierała cztery porcje warzyw i trzy porcje owoców, dzięki czemu dostarczysz swojemu organizmowi niezbędne witaminy, minerały oraz błonnik.
Źródłem białka w diecie powinny być ryby, chude mięso, chude wędliny, białka roślin strączkowych.
Zminimalizuj spożycie soli kuchennej, w zamian możesz stosować zioła, które wzmocnią smak potraw.
Wyeliminuj słodycze, przekąski słone, napoje gazowane oraz żywność typu fast-food.
Unikaj używek takich jak alkohol, papierosy.
Potrawy przyrządzaj metodą gotowania w wodzie, na parze, w naczyniach bez wody. Możesz stosować duszenie lub obsmażanie produktów bez tłuszczu na patelniach do smażenia beztłuszczowego. Zalecane jest pieczenie w folii przezroczystej, pergaminie, na ruszcie, w piekarniku.
Staraj się regularnie uprawiać aktywność fizyczną.