Szukasz pomocy w
KAMICY ŻÓŁCIOWEJ?
Kamica żółciowa występuje bardzo często, jednak w wielu przypadkach przebiega bezobjawowo. Chorobę tą powoduje zastój żółci w drogach żółciowych, co spowodowane jest nieprawidłowym jej składem. Do kamicy prowadzi również otyłość. Choroba jak już wspomniano wcześniej często przebiega bezobjawowo, natomiast jeżeli już pojawią się jej symptomy to wyróżnić wśród nich można: napady kolki, wymioty, wzdęcia, zatrzymanie gazów i stolca. Czynnikami, które wzmagają te dolegliwości są przede wszystkim niewłaściwa dieta, życie w stresie, nadmierny wysiłek fizyczny, wstrząsy i kaszel.
Podstawą leczenia tej choroby jest właściwa dieta, która powinna być lekkostrawna. Należy wyeliminować produkty o wysokiej zawartości tłuszczu. Dozwolone jest jednak spożywanie masła i tłuszczów roślinnych takich jak oliwa w niewielkich porcjach. Zaleca się również zwiększone spożywanie błonnika co pozytywnie wpływa na pasaż jelit. Pogłębianiu się dolegliwości mogą sprzyjać takie produkty jak cukier, miód, słodycze, czekolada, używki, ostre przyprawy. Jedzenie najlepiej spożywać w postaci świeżej, nieprzechowywane w lodówce oraz kilkakrotnie rozmrażane, co pozwoli uniknąć infekcji pokarmowych czy biegunki.
Jadaj posiłki częściej, ale i w mniejszych ilościach. Pokarm jest wtedy lepiej trawiony i przyswajany przez organizm. Zmniejszasz także ryzyko przeciążania przewodu pokarmowego oraz wszelkich nietolerancji pokarmowych.
Dokładnie przeżuwaj pokarm. Nigdy nie jedz w pośpiechu, ponieważ stres i napięcie utrudniają trawienie
Nie spożywaj potraw smażonych i pieczonych na tłuszczu. Nasiąknięte tłuszczem dania są ciężkostrawne i długo zalegają w przewodzie pokarmowym. Ewentualne tłuszcze w niewielkiej ilości podawaj na surowo do gotowych potraw (np. oleje do sałatek). Nie spożywaj zasmażanych i zawiesistych zup.
Z płynów, zamiast mocnej herbaty, kawy i kakao pij przegotowaną wodę, herbatę ziołową i owocową.
Ze względu na problemy z przewodem pokarmowym staraj się jeść posiłki bardzo regularnie, bez pośpiechu i unikaj zdenerwowania. Stres przy jedzeniu może dodatkowo nasilać dolegliwości chorobowe. Zaplanowane w diecie godziny posiłków powinny być ściśle respektowane.
Ograniczaj używki, takie jak alkohol, papierosy, kawę, a także dania bardzo słone.
Nie objadaj się na noc, żeby uniknąć kłopotów z trawieniem.
Unikaj stosowania ostrych przypraw.
Możesz rozważyć dodatek lecytyny do posiłków w formie suplementacji, aby ułatwić emulgowanie tłuszczów i odciążyć wątrobę i woreczek żółciowy.
Nie spożywaj na raz bardzo dużych porcji warzyw i owoców, zwłaszcza cebulowych, kapustnych, nasion roślin strączkowych.